Medlem

Här finner du som medlem information om avgift, trivselregler, felanmälan, renoveringar och andrahandsuthyrning.

Följ länkarna ovan för mer information som riktar sig till dig som är medlem i föreningen. Om du har några frågor, vänligen kontakta styrelsen via e-post: anders.strandberg@gmail.com

Månadsavgift

Månadsavgifter och garagehyror betalas i förskott till föreningens bankgiro (5948-5995).
Vid betalning ange alltid efternamn samt lägenhetsnummer som meddelande till betalningsmottagare.

Har du frågor gällande din månadsavgift, vänligen kontakta föreningens kassör, via e-post: anders.strandberg@gmail.com

Trivselregler

Som medlem i föreningen äger du en del av fastigheten, inte bara den lägenhet du köpt. I en liten förening är det extra viktigt att alla medlemmar hjälps åt med underhåll och trivsel, dels för att bevara en god ekonomi i föreningen och därmed värdet på lägenheterna och dels för att upprätthålla en god grannsämja. Som en del i detta har föreningen trivselregler för att förebygga problem och skapa en trevlig boendemiljö. Kontakta gärna styrelsen om du har frågor om trivselreglerna.

Trivselregler för Brf Stenbiten 7

Tvättstugan

Bokning av tid görs på bokningstavlan utanför tvättstugan. Om inget har noterats på whiteboardtavlan på dörren till tvättstugan och bokad tid inte är utnyttjad 1 timme efter start är det tillåtet att ta över tvättiden om man noterar det på whiteboarden. Bokningsbara tider:
Pass 1: 08.00 – 14.00 (10.00-14.00 söndagar och helgdagar)
Pass 2: 14.00 – 20.00 (14.00-18.00 söndagar och helgdagar)

Var och en som använt tvättstugan förväntas städa genom att sopa och torka golv, torka maskinerna och gör rent i filter till torktumlaren samt tvättmedles- och sköljmedelsfacken på tvättmaskinerna. Tomma tvättmedelsförpackningar slänges ej i den lilla sopkorgen utan sopsoretas i återvinningsigloon.

Brf Stenbiten 7 ansvar inte för förstörda eller försvunna kläder.
Ta inte med dig husdjur till tvättstugan.
Släpp aldrig in katter eller husdjur i källaren.

Felanmälan

Problem/fel som finns inne i din lägenhet ansvar du själv för att åtgärda. Om du vill felanmäla något som rör fastigheten kontaktar du i första hand styrelen via e-post: anders.strandberg@gmail.com

Renoveringar

Visa i möjligaste mån hänsyn till dina grannar i samband med åtgärder i din lägenhet och håll trapphus och gårdsmiljö ren under renoveringsperioden.

Tillstånd vid väsentlig förändring
Väsentlig förändring innebär sådant som kräver bygglov eller innebär ändringar av ledning för värme, vatten, avlopp eller el. Styrelsen har inte för avsikt att vara ett beslutande organ kring mindre renoveringar men vi vill få kännedom om ni har för avsikt att göra större förändringar i kök och badrum. Om du som medlem vill göra ännu större förändringar i lägenheten så som ändring av planlösning eller något som påverkar tak/fasad krävs tillstånd från styrelsen och i vissa fall föreningsstämmans godkännande.

Fackmannamässigt utfört arbete
Tänk på att alla arbeten skall utföras fackmannamässigt. Problem med elledningar eller vattenläckage kan få stora konsekvenser för hela föreningen.

Andrahandsuthyrning

Styrelsens samtycke
Det är viktigt för föreningen att det i första hand är medlemmarna som bor i huset. Därför tillåts andrahandsuthyrning endast när särskilda skäl föreligger samt under begränsad tid. Ansökan sker för ett år och det finns möjlighet att därefter ansöka om ytterligare tid om lagen tillåter det. Avgiften för uthyrning betalas i förskott, efter att ansökan beviljats men innan uthyrning påbörjats.

Uthyrning i andra hand är endast tillåtet om styrelsen gett sitt samtycke. Kontrakt som är skrivna eller löften som är avgivna utan att styrelsen medgett andrahandsupplåtelsen är utan verkan mot föreningen. Om du hyr eller lånar ut din lägenhet utan tillstånd från styrelsen riskerar du att föreningen, efter att ha uppmanat dig att avbryta andrahandsupplåtelsen och du inte har gjort det, förklarar att ditt nyttjande av rätten till din lägenhet med bostadsrätt är förverkad och att föreningen är berättigad att säga upp dig för avflyttning.

Ansökan görs skriftligt med blanketten som är länkad nedan och skickas till ordförande alternativt kassör. Styrelsen behandlar din ansökan på närmaste följande styrelsemöte så skicka in ansökan drygt en månad innan du vill börja hyra ut lägenheten. Om styrelsen avslår din ansökan kan du överklaga beslutet till Hyres- och arrendenämnden för ett slutligt avgörande.

Blankett: Andrahandsuthyrning

Avgiften för andrahandsuthyrning är max 10% av basbeloppet per år (5250 kr för år 2023). Avgiften betalas till föreningens bankgiro med meddelande, ”Uthyrning, lgh XX, efternamn”.

Ansvar
Du som medlem ansvarar för att avgiften till föreningen betalas i tid samt att din hyresgäst sköter lägenheten och bidrar till grannsämjan. Skulle andrahandshyresgästen allvarligt åsidosätta vad som gäller i föreningen, riskerar bostadsrättsinnehavaren vräkning. Försäkra dig om att du har en hemförsäkrning som även gäller vid andrahandsuthyrning.

Skälig hyra
I Sverige regleras hyror för bostäder via lag och förhandling. Hyresgäster som anser att de betalat en oskälig hyra kan anmäla det till Hyresnämnden och den som tagit en oskälig hyra kan då bli återbetalningsskyldig. Den kostnadsbaserade hyran får inte vara påtagligt högre än summan av uthyrarens kapitalkostnad och driftskostnad. Kapitalkostnaden ska beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Avkastningsräntan är skälig om den ligger ett par procent över riksbankens referensränta. Räntan är inte kopplad till uthyrarens faktiska kostnader utan är en uppskattad kostnad för att ha kapitalet bundet i bostaden. Om den som hyr ut har lånat pengar för att köpa bostaden eller inte saknar alltså betydelse. Med driftskostnader menas till exempel avgift till bostadsrättsföreningen och kostnader för el och bredband. Om lägenheten hyrs ut möblerad, är det tillåtet ta ut ersättning för möbelslitage.
På Domstolens hemsida kan du läsa mer om att hyra ut bostadsrätt i andra hand.

Skatt på hyresintäkter
Tänk på att du kommer behöva skatta på hyresintäkter.
Läs mer på Skatteverkets sida och räkna ut skattenivå här.